کوچینگ چیست؟
سرفصلهای این مقاله:
Toggleکوچینگ چیست؟
کوچینگ چیست؟ امروزه افراد موفق بسیاری درخصوص کوچینگ(coaching)، بیزینس کوچینگ(Business Coaching) و ضرورت داشتن یک کوچ صحبت میکنند. اما واقعا زمانی که از کوچینگ صحبت میشود دقیقا منظور چیست؟
«در ابتدا بهتر است به این نکته اشاره شود که کوچینگ به علت تازه بودن، مانند بسیاری از مفاهیم جدید دیگر، تعریف ثابت و دقیقی ندارد و افراد متفاوت ممکن است تعاریف مختلفی از آن ارائه دهند.»
با این حال،چه خوشمان بیاید یا نه، واقعیت این است که کوچ شدن و کوچینگ یکی از روندهای رو به رشد در ایران و البته جهان است و به نظر میرسد که لازم است ادبیات، تعاریف و ترمینولوژی این حوزه را بهتر بشناسیم.
به زبان ساده، کوچینگ فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد است و به جای گذشته یا آینده دور، بر «اینجا و اکنون» تمرکز دارد. در حالی که مدل های مختلفی از کوچینگ وجود دارد، در اینجا ما «مربی به عنوان متخصص» را در نظر نمیگیریم، بلکه در عوض، کوچ را به عنوان تسهیل کننده یادگیری در نظر میگیریم.
تفاوت بزرگی بین آموزش دادن به کسی و کمک به او برای یادگیری وجود دارد.
در کوچینگ، اساساً کوچ به فرد کمک میکند تا عملکرد خود را بهبود بخشد. به عبارت دیگر، به آنها کمک می کند تا یاد بگیرند. مربیان خوب بر این باورند که افراد همیشه پاسخ مشکلات خود را دارند اما میدانند که ممکن است برای یافتن پاسخ به کمک نیاز داشته باشند.
کوچینگ چیست؟ از دیدگاه وایتمور:
کوچینگ، باز کردن پتانسیل یک فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است. این به آنها کمک میکند که واقعا یاد بگیرند و آموزش دیدن صرف نیست.(برگرفته از کتاب کوچینگ برای عملکرد بهتر)
کوچینگ چیست؟ از دیدگاه کتاب بازی درونی:
در زمان صحبت از کوچینگ، شاید ذکر کردن نام تیموتی گالوی ضروری باشد. کتاب گالوی، بازی درونی تنیس، تفکر در مورد مربیگری را متحول کرد.
او بیان کرد که بزرگترین موانع موفقیت و دستیابی به پتانسیل، درونی است، نه بیرونی. طرز فکر او اینگونه بود که مربیان میتوانند با منحرف کردن حواس بازیکنان از گفتگوی درونی و به ویژه صدای انتقادی که میگوید “اینطور نیست! روی دستهایت تمرکز کن! آن را به گونهای دیگر زاویه بده!” به بهبود بازیشان کمک کنند.
با منحرف کردن حواس آن صدای درونی، میتوان بربدن تسلط یافت. اغلب بدن راهکار بسیار روشنی برای سرکوب دیالوگهای درونی افراد دارد. برای مثال گالوی از بازیکنان میخواست تا برروی ارتفاعی که میخواهند به توپ ضربه بزنند تمرکز کنند.
این فعالیت به خودی خود هیچ نفع خاضی ندارد، اما عمل ساده تمرکز بر روی آن ارتفاع، ندای درون را منحرف میکند و بدن توانا را قادر میسازد تا کنترل را به دست گیرد. فرد آرام شده و بازی تنیس آنها بلافاصله بهبود یافت.
درواقع گالوی فکر میکرد که این تمرکز و عمیق شدن در خود، تنها برای بهبود بازی تنیس نیست و افراد میتوانند پاسخ بسیاری از مشکلات خود را، از درون خود بدست آورند. بنابر صحبتهای بالا، یکی از مهمترین و اصلیترین قسمتهای کوچینگ این است که فرد صداهای درونی خود را خاموش کند و به ناخودآگاه خود اجازه دهد تا کنترل را در دست بگیرد.
گاهی برای خاموش کردن گفتوگوهای درونی منفی لازم است حواس خود را با روشهای مختلف(مانند روش تمرکز برروی ارتفاع توپ) پرت کنیم و برخی مواقع نیز با بررسی بدترین حالتی که ممکن است رخ بدهد، ترس انجام را از خود دور کنیم.
انواع کوچینگ | چند نوع کوچینگ وجود دارد؟
کوچینگ(coaching) نیز مانند هر رشته جدیدی، با گذشت زمان و حرفهای تر شدن آن، به زیر مجموعههای تخصصیتری تقسیم بندی میشود.
این زیر مجموعههای تخصصی کوچینگ یا اصلاحا cub-specialties coaching بسیار گسترده هستند و شاید جمع آوری تمامی این زیر مجموعهها با توجه به نگاههای مختلف به کوچینگ، به گونهای که همه افراد راضی باشند، غیر ممکن بنظر برسد. در ادامه سعی شده تا انواع کوچینگ بصورت خلاصه شرح داده شود…
۱. کوچینگ مدیران اجرایی : در کوچینگ مدیران اجرایی، مخاطب مدیران ارشد و گاها میانی سازمانها هستند که از مهارتهای یک کوچ حرفهای در جهت بهبود عملکرد خود در سازمان بهره میبرند. مدیران ارشد افرادی در سازمانها هستند که در سازمان از قدرت به نسبت زیادی برخوردارند درنتیجه بهبود عملکردی این افراد میتواند در بازدهی کلی سازمان بسیار تاثیر گذار باشد.
۲. کوچینگ زندگی یا لایف کوچینگ: در کوچینگ زندگی (لایف کوچ یا life coach)، مخاطب افرادی هستند که میخواهند به کمک یک کوچ حرفه ای، سطح و کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند. در این نوع کوچینگ غالبا جدای از کوچ کسبوکار، کوچ تحصیلی، کوچ مدیران اجرایی و… درنظر گرفته میشود.
۳. کوچینگ کسب و کار یا بیزینس کوچینگ: کوچینگ کسب و کار (business coaching)، از عناوینی است که بسیاری از افراد برروی تعریف آن اتفاق نظر ندارند. بسیاری آن را همان کوچینگ رهبران و کوچینگ مدیران اجرایی میدانند اما عده دیگر میگویند که یک بیزینس کوچ حرفه ای فردیست که به کسبوکار کمک میکند تا از حالت کنونی به حالت مطلوب خود برسد.
. اما شاید بهترین تعریفی که بتوان برای آن در نظر گرفت این باشد: “یک مربی کسب و کار به فرد کمک میکند تا کسبوکار خود را راه اندازی کرده و چشم انداز خود را شفاف نموده و در مسیر این چشم انداز قدم بردارد.
۴. کوچینگ رهبری یا لیدرشیپ کوچینگ:در کوچینگ رهبری (Leadership Coaching)، مخاطب رهبران و مدیران ارشد در بالاترین سطوح کسب و کارها میباشند.
میتوان گفت تفاوت به نسبت کمی بین کوچینگ رهبران با کوچینگ مدیران ارشد وجود دارد که قالبا در تعیین اهداف بروز پیدا میکند. به طور کلی میتوان گفت مربیگری رهبری، به رهبران کمک میکند تا با تقویت مهارتهای رهبری که در خود دارند، عملکردی بهتر در رهبری خود داشته باشند.
این مقاله مفید بود؟ در ادامه نظر خودت رو با من به اشتراک بزار…
دیدگاهتان را بنویسید